Konvencionalne mjere sigurnosti dizajnirane su da pruže zaštitu zadanog područje od svih neovlaštenih ulazaka osoba ili vozila. Godine iskustva

usavršile su njihovu efikasnost u odnosu na klasične prijetnje.

Iznenadna i rastuća prijetnja od strane dronova koji su postali jeftini i lako dobavljivi te jednostavni za korištenje, odjednom ta ista područja izlažu novoj vrsti prijetnje za koju dosadašnje postavke sigurnosti takvih područja nisu spremne. Kako bi se osigurali najviši standardi sigurnosti katvih područja i objekata, sigurnost mora postati trodimenzionalna.

Prijetnja od strane dronova

1. siječanj 2013. kada je na tržište pušten  DJI Phantom dron, uvelike se smatra datumom kada smo ušli u eru javno dostupnih bespilotnih letjelica. Jednostavniji i jeftiniji od tradicionalnih modela RF modela zrakoplova i helikoptera, zahtjevaju minimalno prostora za letenje i održavanje, dronovi su postali novi hit.

Ali tek smo na početku, očekuje se da u narednim godinama prodaja dronova poraste na 10 milijuna godišnja u svijetu, a do 2025 očekuje se brojka od 50 milijuna prodanih dronova godišnja. Sa ovakvim povećanjem, jasno je da se očekuje i multiplicirani broj incidenata vezanih uz dronove, a posebice sigurnosnih i vezanih uz privatnost.

Dronovi su daleko od samo leteće igračke i pružaju potentnu platformu koja je u mogućnosti ponijeti teret poput visoko razlučive kamere, eksplozivnih uređaja, protumjera, malih računala i routera.

Već sada možemo identificirati 4 zlonamjerne uporabe dronova:

  1. Špijuniranje (optičko i cyber)
  2. Krijumčarenje
  3. Direktni napad
  4. Rizik od zrakoplovne nesreće

U mogućnosti smo vam ponuditi skalabilan mobilni ili stacionarni sustav za rano otkrivanje dronova, vizualizaciju, alarmiranje i u konačnici neutralizaciju istih. U ponudi imamo visoko kvalitetan EU proizvod koji je u mogućnosti otkriti dron na udaljenosti i do 5 km (udaljenost ovisi o topologiji terena i drugim faktorima).

Za više informacija obratite nam se na office@pia.com.hr