Tajne businessa umjesto preljuba

34-godišnji Siniša Patačko diplomirani je kriminalist koji je odmah nakon završetka studija odlučio otvoriti vlastitu agenciju. Njegova PIA, što označava ‘Privatnu izvještajnu agenciju’, posluje već tri godine i specijalizirana je za tzv. business intelligence: “U početku su me najviše angažirale strane kompanije i to za poslove dubinskog istraživanja tvrtke u Hrvatskoj koju namjeravaju kupiti, za provjeru sudskih postupaka koji se vode protiv firme ili čelnih osoba, imovinsko stanje ili povezanost direktora firme s kriminalom.

Osim na području Hrvatske, moja je agencija aktivna i na području čitave bivše Jugoslavije, za što vrlo često angažiram vanjske suradnike. Jedna strana tvrtka od nas je tražila da ustanovimo koliki utjecaj ima politika na poslovanje u Hrvatskoj ili Srbiji, jer su htjeli utvrditi hoće li štetiti poslu ako kupe firmu i postave novog direktora, budući da su znali da je postojeći direktor dobro povezan s političarima. Prije godinu dana angažirao nas je i jedan strani trgovački lanac koji je planirao distribuirati svoje proizvode na Kosovo. Kad smo im u izvješću napisali da se ondje sprema rat i sukobi te da je bolje da pričekaju s ulaskom na to tržište, nisu nam baš vjerovali, ali se kasnije pokazalo da smo bili u pravu”, kazao je Patačko.

U tri godine postojanja PIA se bavila i zaštitom autorskih prava i intelektualnog vlasništva pa su tako za strane klijente mjesecima istraživali tko u Hrvatskoj proizvodi i distribuira lažne tonere za pisače. Posljednjih godinu, dvije, često ih angažiraju i američke osiguravajuće kuće za koje onda istražuju odštetne zahtjeve: “Mnogo ljudi iz Hrvatske i bivše Jugoslavije odlazi raditi u Irak, a kad se ozljede traže velike odštete od Amerikanaca. A oni onda od nas traže da ispitamo svaki slučaj i utvrdimo je li do ozljede uistinu došlo u Iraku ili možda kod kuće. Sve češće nas angažiraju i domaće tvrtke i to zbog raznih slučajeva, od manjka u skladištu, krađe nafte, ispitivanja lojalnosti zaposlenih ili fingiranih ozljeda na radu”, objasnio je Patačko. Njegova agencija specijalizirala se za sigurnosne prosudbe i tehničku zaštitu, pa tako vrlo često preuzimaju slučajeve postavljanja sigurnosnih kamera i sustava, a sve su češči upiti za protuprislušne preglede: “Nakon što izgube nekoliko važnih poslova ili imaju osjećaj da konkurencija unaprijed zna svaki njihov korak, predsjednici uprava me nazovu i traže da dođem utvrditi ima li ‘bubica’ u njihovom uredu. Najčešča grška koju tada rade je da me zovu upravo iz prostorije za koju sumnjaju da se prisluškuje, pa ako je dotad i bilo skrivenih prislušnih uređaja, netko ih ukloni prije nego što ja dođem s uređajima za njihovo otkrivanje”, kazao je Patačko.