Anti Drone

Dron je bespilotna vrsta letjelice malih dimenzija i težine. Prvotno su razvijeni u vojne svrhe, no danas se sve više koriste i privatno u zabavne, istraživačke i eksperimentalne svrhe.

Konvencionalne mjere sigurnosti dizajnirane su da pruže zaštitu zadanog područje od svih neovlaštenih ulazaka osoba ili vozila. Godine iskustva usavršile su njihovu efikasnost u odnosu na klasične prijetnje.

Iznenadna i rastuća prijetnja od strane dronova koji su postali jeftini i lako dobavljivi te jednostavni za korištenje, odjednom ta ista područja izlažu novoj vrsti prijetnje za koju dosadašnje postavke sigurnosti takvih područja nisu spremne. Kako bi se osigurali najviši standardi sigurnosti takvih područja i objekata, sigurnost mora postati trodimenzionalna.

Prijetnja od strane dronova

1. siječanj 2013. kada je na tržište pušten  DJI Phantom dron, uvelike se smatra datumom kada smo ušli u eru javno dostupnih bespilotnih letjelica. Jednostavniji i jeftiniji od tradicionalnih modela RF modela zrakoplova i helikoptera, zahtijevaju minimalno prostora za letenje i održavanje, dronovi su postali novi hit.

Ali tek smo na početku, očekuje se da u narednim godinama prodaja dronova poraste na 10 milijuna godišnja u svijetu, a do 2025 očekuje se brojka od 50 milijuna prodanih dronova godišnja. S ovakvim povećanjem, jasno je da se očekuje i multiplicirani broj incidenata vezanih uz dronove, a posebice sigurnosnih i vezanih uz privatnost.

Dronovi su daleko od samo leteće igračke i pružaju potentnu platformu koja omogućuje nošenje tereta poput visoko razlučive kamere, eksplozivnih uređaja, protumjera, malih računala i routera.

Zaštita od zlonamjerne upotrebe drona.

Već sada možemo identificirati 4 zlonamjerne uporabe dronova:

  1. Špijuniranje (optičko i cyber)
  2. Krijumčarenje
  3. Direktni napad
  4. Rizik od zrakoplovne nesreće

Zaštitite se od zlonamjerne upotrebe dronova uz naš profitabilan mobilni ili stacionarni sustav za rano otkrivanje dronova, vizualizaciju, alarmiranje i u konačnici neutralizaciju istih. U ponudi imamo visoko kvalitetan EU proizvod koji može otkriti dron na udaljenosti i do 5 km (udaljenost ovisi o topologiji terena i drugim faktorima).

Za više informacija obratite nam se na mail adresu pia@pia.com.hr.

Dron je moguće zloupotrijebiti u potrebe špijuniranja ili napada
pia@pia.com.hr